AOW steeds later, toch eerder stoppen?

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op. In 2021 is deze 67 jaar en nadien misschien wel 71 jaar! Wat kunt u doen om toch eerder te stoppen?

Stapje voor stapje omhoog

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. Als u geboren bent na 31 december 1954, is uw exacte AOW-leeftijd nog niet bekend, maar deze is minimaal 67 jaar. Op svb.nl kunt u uw eigen pensioenleeftijd berekenen. Opgebouwde pensioenen kunt u vervroegen of uitstellen. Doorslaggevend of u eerder kunt stoppen, is uw financiële positie in relatie tot uw wensen. De AOW is hier slechts een onderdeel van. Als u een partner heeft, is uw AOW-uitkering ca. € 9.500,- per jaar, dus als de AOW twee jaar opschuift, dan scheelt u dit ca. € 19.000,- bruto. Best veel geld, maar het totaal benodigde pensioenvermogen zal over vele tonnen gaan. Let op. Onderschat niet hoeveel (pensioen)vermogen er nodig is voor een gewenst inkomen. Voor een gegarandeerd levenslang pensioeninkomen van € 10.000,- per jaar is op de pensioendatum al gauw een kapitaal van € 250.000,- nodig.

Eerder stoppen met werken?

Er is veel geld nodig om eerder te kunnen stoppen. Een valkuil is dat u zich tussentijds toch laat verleiden tot consumptie van deze voor pensioen bestemde middelen.Zet voor pensioen bestemde middelen apart. Combineer de diverse opties die er voor u als ondernemer zijn om pensioenvermogen op te bouwen:

  1. U benut de fiscale mogelijkheden van pensioen (voor de DGA) of lijfrente (voor de ondernemer zonder BV en de DGA als privépersoon). Let op. De fiscale ruimtes zijn gebaseerd op de pensioenrichtleeftijd van 67 jaar en dus nooit voldoende om eerder te stoppen met werken.
  2. U spaart of belegt met uw vrije vermogen in uw onderneming of in privé. Let op. Door de extreem lage rentestand zult u extra geld in moeten zetten om uw doelen te realiseren. Door risico te nemen kunt u het rendement verhogen en hoeft u wat minder aan de kant te zetten dan wanneer u voor een ‘zekere’ minimale rente gaat.
  3. U creëert waarde in uw bedrijf en start tijdig met het verkoop klaar maken, zodat de verkoopopbrengst voor uw pensioen is. Let op. Als u alleen hierop inzet, dan bent u volledig afhankelijk van het succes en de goede verkoop van uw onderneming.

 

Bron: Indicator Tips & Advies