Tanken met tankpas; wat moet u weten?

Er wordt veel reclame gemaakt voor allerlei MKB-tankpassen. Tot vervelens toe! Wat moet u weten als u kiest voor zo’n tankpas, ook fiscaal gezien? Wat zijn de mogelijkheden? Waar bent u het goedkoopst uit?

Btw-aftrek in gevaar

Geprinte bonnetjes raken wel eens kwijt of zijn niet meer leesbaar. Dat is ook fiscaal vervelend. Een tankpas biedt uitkomst.

Betaal met pinpas of creditcard

Voor facturen onder de € 100,- incl. btw gelden zogenaamde vereenvoudigde factuurvereisten. Voor brandstofbonnen geldt een regeling om u als afnemer te kunnen identificeren, om te voorkomen dat u btw kunt aftrekken op de brandstofbonnen van de buurman. Betaal dus met pin-, tankpas of creditcard.

Rijdt u de auto ook privé?

Dan is alleen het percentage zakelijk gebruik van de btw aftrekbaar. Een sluitende kilometerregistratie is dan belangrijk. Heeft u deze niet, dan kunt u 2,7% van de cataloguswaarde als forfait op de aftrek in mindering brengen (1,5% als de auto niet ‘op de zaak’ staat of vanaf het vijfde jaar na het jaar van aanschaf).

Een tankpas: de voor- en nadelen

Voordelen

Met een tankpas krijgt u een maandfactuur; u raakt geen bonnetjes meer kwijt. De factuur staat op naam van de zaak, dus dat probleem heeft u ook niet meer. De tankbeurten worden periodiek van uw rekening afgeschreven; op verzoek kan dat (soms tegen betaling) ook vierwekelijks of maandelijks.

Nadelen

Voor de geleverde dienst moet u een bijdrage betalen. Ook moet u bij sommige leveranciers een borg storten en wordt uw kredietwaardigheid gecheckt. Daarnaast is het aanbod wat lastig te vergelijken.

Vergelijking tankpassen

Merkgebonden

De merkgebonden passen (Shell, Esso, enz.) hebben als nadeel dat u alleen bij de betreffende stations kunt tanken. Niet echt handig, behalve als u vaak bij hetzelfde station tankt.

De specialisten

MKB-brandstof (gebruik Travelcardnetwerk) richt zich communicatief het meest op de zpp’er. Travelcard heeft de meeste opties als u meerdere medewerkers heeft die een auto van de zaak rijden en een eigen tankpas moeten hebben. MultiTankcard is de goedkoopste. De ANWB Tankpas (ook Travelcardnetwerk) kunt u alleen afnemen in combinatie met een algemeen ANWB zakelijk lidmaatschap.

 

 

Bron: Indicator Tips & Advies