Thuiswerkvergoeding werknemer in 2022

Op Prinsjesdag werd bekend dat het deels thuis en op kantoor werken voor werknemer en dga wordt beloond met een belastingvrije thuiswerkvergoeding. Hoe zit dat?

Belastingplan 2022

Omdat het deels thuis werken en deels op kantoor werken de nieuwe norm is, wil het kabinet werkgevers de mogelijkheid bieden om een thuiswerkvergoeding te verstrekken aan hun werknemers. Door de invoering van deze nieuwe gerichte vrijstelling is het per 1 januari 2022 mogelijk om de thuiswerkvergoeding belastingvrij toe te kennen. Als de plannen doorgaan, hoeft u hiervoor de vrije ruimte in de werkkostenregeling in 2022 niet meer aan te spreken.

Maximaal € 2 per thuisgewerkte dag

Omdat het thuiswerken extra kosten met zich meebrengt voor uw werknemer, zoals extra energie- en waterverbruik, koffie, thee en toiletpapier, mag u hiervoor een vast bedrag van maximaal € 2 per thuisgewerkte dag vergoeden.

Reiskosten- of thuiswerkvergoeding?

De onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer voor woon-werkverkeer blijft bestaan voor de dagen dat uw werknemer naar kantoor reist. Werkt uw werknemer op een dag én thuis én op kantoor dan kunt u voor deze dag slechts een van de beide vergoedingen toepassen. U kunt met uw werknemer afspreken hoeveel dagen per week er wordt thuisgewerkt. Op basis hiervan kunt u een vaste vergoeding toekennen. Zo hoeft u niets per werkdag bij te houden. De vaste vergoeding hoeft dan ook niet te worden aangepast als incidenteel op een thuiswerkdag toch op kantoor wordt gewerkt of andersom.  Werkt uw werknemer structureel meer thuis of op kantoor, dan moet u de vaste vergoeding wel aanpassen. Stel, uw werknemer werkt vijf dagen per week, waarvan twee dagen thuis en drie dagen op kantoor en de enkele reisafstand bedraagt 30 km. Wat wordt dan de reiskosten- en wat de thuiswerkvergoeding?

 

Reiskostenvergoeding
Per maand
3/5 van 214 dagen = 129 dagen
129 dagen x (60 km x € 0,19) / 12 maanden =
€ 122,55
Thuiswerkvergoeding
Per maand
2/5 van 214 dagen = 86 dagen
86 dagen x € 2 / 12 maanden
€   14,33
Totaal per maand
€ 136,88

 

 

Bron indicator tips en advies