Hoe bewijst u het privégebruik van uw auto?

Wie in een auto van de zaak rijdt, krijgt met de bekende bijtelling te maken. Deze kunt u voorkomen door met de auto niet meer dan 500 km privé te rijden. Hoe bewijst u dat en is een rittenstaat dan verplicht? Wat vond de rechter?

De auto blijft een heikel onderwerp

Er zijn maar weinig fiscale regelingen die meer discussie opleveren dan de auto van de zaak. Zoals u weet, heeft de berijder van de auto dan met de bekende bijtelling te maken. Deze kan hij ontgaan door in een jaar met de auto niet meer dan 500 km privé te rijden. Maar dit moet desgevraagd wel bewezen kunnen worden, of toch niet?

Zware bewijslast

Volgens de letter van de wet moet ‘blijken’ dat u de auto niet meer dan 500 km privé heeft gebruikt. Dit is dus een zware bewijslast en veel zwaarder dan het ‘aannemelijk maken’. Onlangs kwam een zaak voor de rechter waarbij er geen rittenstaat was bijgehouden. Deze was wel achteraf opgemaakt aan de hand van diverse bewijsstukken. Toch slaagde zij erin de rechter van haar gelijk te overtuigen. Hoe deed ze dat en wat speelde er?

Tentenverhuur.

In de betreffende zaak ging het om een forse terreinwagen die werd gebruikt in een bedrijf dat zich bezighield met de verhuur van tenten voor feesten en partijen. Het bedrijf verzorgde daarnaast ook de catering. De auto stond ter beschikking aan de dga en haar echtgenoot, eveneens dga van het bedrijf. Omdat er geen rittenregistratie was bijgehouden en privégebruik volgens de inspecteur ook niet was uit te sluiten, volgde er een naheffing over een periode van vier jaren, inclusief rente en boete, van ruim € 8.100. Zij ging in bezwaar en stapte daarna naar de rechter.

Rittenstaat met valkuilen

Voor de rechter stelde de inspecteur dat de achteraf opgestelde rittenstaat geen overtuigend bewijs leverde en bovendien de nodige hiaten bevatte. Zij kon deze hiaten echter duidelijk weerleggen. Zo maakte ze duidelijk dat er soms niet volstaan kon worden met twee ritten heen en terug per evenement, omdat er weleens wat werd vergeten of zaken werden nabesteld. De rechter achtte dit geloofwaardig, maar daarmee was het vereiste bewijs nog niet geleverd.

Tellerrapport RDW

Dit bewijs werd na de zitting op verzoek van het hof alsnog geleverd, via onder andere een tellerrapport van de RDW. Dit rapport registreert onder andere kilometerstanden tijdens de keuring. U kunt dit online en kosteloos bij de RDW opvragen. Ook waren er in deze zaak facturen, foto’s, verklaringen van het personeel en een werkplaatsbon van de garage als bewijs aangevoerd. Alles bij elkaar voor de rechter voldoende bewijs en dus werd de naheffing verscheurd.

Wat kunt u hiermee?

Wilt u de bijtelling ontgaan, dan doet u er goed aan om een deugdelijke rittenadministratie bij te houden, die voldoet aan de fiscale voorwaarden. Dit kan ook digitaal, wat de administratie eromheen flink beperkt. Dit betekent echter niet dat u zonder rittenstaat of met een niet 100% foutloze rittenstaat bij voorbaat kansloos bent. Een rittenstaat is niet verplicht als u wilt bewijzen dat u uw auto niet meer dan 500 kilometer privé gebruikt heeft, dus dat bewijs mag u ook op een andere wijze leveren, bijvoorbeeld zoals in deze zaak, met facturen, opdrachtbonnen, een tellerrapport, e.d. Weet dat bewijs zonder rittenstaat een stuk moeilijker te leveren is.

 

 

Bron: Indictator Tips & Advies