Subsidie als u privé een elektrische auto aanschaft?

De overheid blijft ook in coronatijd ‘schoon vervoer’ stimuleren en komt met de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) die loopt vanaf 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Wat houdt deze regeling in en wat moet u weten?

Alleen voor particulieren

Indien u als particulier vanaf 4 juni een nieuwe elektrische auto koopt of leaset, kunt u in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De SEPP is alleen voor particulieren die een 100% elektrische personenauto (gebruikt of nieuw) kopen of leasen (private lease). Zo kunt u onder voorwaarden eenmalig in aanmerking komen voor de SEPP. Deze loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder uitgeput is.

Subsidiebedragen SEPP 2020 en 2021

Categorie Private lease Koop
Nieuw € 4.000 € 4.000
Gebruikt € 2.000 € 2.000

Voorwaarden

De elektrische personenauto moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de 100% elektrische personenauto moet een actieradius van minimaal 120 kilometer hebben;
  • de oorspronkelijke nieuwprijs (catalogusprijs) van de elektrische auto is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000;
  • de auto is van origine een elektrische auto en mag dus niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Hoe aanvragen?

U kunt vanaf 1 juli de subsidie online aanvragen via de website van RVO.nl. Hiervoor heeft u DigiD nodig. U kunt de subsidie pas aanvragen nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten. Alleen koop- of leaseovereenkomsten met een datum op of na 4 juni 2020 komen in aanmerking voor de subsidieregeling. Let op De subsidieaanvraag dient binnen 60 dagen na ondertekening van de koop- of leaseovereenkomst ingediend te zijn.

Wanneer en hoe ontvangt u de subsidie?

Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u binnen vier weken van RVO.nl een beslissing. Nadat de elektrische personenauto is geleverd en geregistreerd in het kentekenregister, wordt door hen nogmaals getoetst of u aan de voorwaarden voldoet. U ontvangt dan het subsidiebedrag zoals hierna beschreven.

Private lease

U ontvangt het bedrag in maandelijkse termijnen over een periode van vier jaar. Als voorwaarde geldt dat de geleasede elektrische personenauto vier jaar ononderbroken op uw naam blijft staan. U bent verplicht om de leaseovereenkomst tot vier jaar na de tenaamstelling van de auto te bewaren.

Koop

U ontvangt het volledige subsidiebedrag op uw bankrekening. Als voorwaarde geldt dat de geleasede elektrische personenauto drie jaar ononderbroken op uw naam blijft staan. U bent verplicht om de koopovereenkomst tot drie jaar na de tenaamstelling van de auto te bewaren.

U ontvangt € 2.000 subsidie voor een tweedehands en € 4.000 subsidie voor een nieuwe elektrische auto die u vanaf 4 juni koopt of leaset. De subsidieaanvraag moet u binnen 60 dagen na ondertekening van de koop- of leaseovereenkomst indienen bij RVO.nl. Download de lijst met toegestane elektrische modellen en onze rekentool.

 

 

Bron indicator tips & advies