Hoe verloopt een controle in coronatijd?

In coronatijd verloopt een controle bij voorkeur digitaal. Veiligheid staat voorop, dus meestal komt de controleur niet bij u langs, tenzij het een zogenaamde ‘waarneming ter plaatse’ (WTP) betreft. In die gevallen controleert de fiscus vaak anoniem wel ter plaatse en komt u er later pas achter dat u de fiscus op bezoek heeft gehad. Andere controles gaan vooraf door een telefoongesprek. De spelregels worden uitgelegd en er wordt overlegd of digitaal controleren, bijv. via videobellen, mogelijk is. Er wordt een afspraak gemaakt die schriftelijk wordt bevestigd.

Bestanden

In de afspraak wordt aangekondigd welke aangiften en/of belastingsoorten er gecontroleerd gaan worden. Als men bestanden nodig heeft, zal gevraagd worden deze digitaal op te sturen. Via videobellen kan de controleur nog vragen stellen over de gestuurde informatie.

Adviseur erbij?

Bij de gesprekken kunt u natuurlijk uw adviseur betrekken, al dan niet op afstand. Een controle verloopt dan vaak sneller. Na de controle vindt digitaal een slotgesprek plaats en ontvangt u een rapport. Daarbij kan de fiscus een voorbehoud maken als niet alles, vanwege corona, gecontroleerd kon worden. Ook kan men afspreken de controle op een later moment af te ronden of toch een onderzoek ter plaatse te houden.